Halv-vantar med flätor som värmer gott i rusk-kyla även när du behöver fingertoppskänsla. Stickade till en vän som mätte gräs i ösregn.
(uppdaterat 20 november 2007)
Garn: Två nystan Garnstudios Alaska färg 5
Stickor: 3,5 mm (Jag stickar väldigt löst så vet du med dig att du stickar hårt – ta 4mm) men det ska bli tätt stickat.
Lägg upp 46 maskor på 3 strumpstickor enligt:
Sticka 1: 15 maskor
Sticka 2: 16 maskor
Sticka 3: 15 maskor
Lägg upp nästa vante.
Vänster Vante
På sticka 1: stickas varv 1 till och med 34 enligt:
1 a *2 r, 2 a* 3ggr, 2 r
På varv 35 stickas 1 a, 2 r, 2 a. Sedan 8 räta med skräp-garn. Lägg tillbaka dessa på vänster sticka och sticka dem räta igen. Sticka de sista 2 r. Fortsätt resten av varven enligt:
1 a *2 r, 2 a* 3ggr, 2 r
På sticka 2 följer du diagram 1 på vänster vante och diagram 2 på höger vante .
På sticka 3 stickas alla varv enligt:
2 r *2 a, 2 r* 3ggr, 1 a
När diagram 3 resp 4 är färdigstickade på sticka 2, avsluta varvet med sticka 3. Maska sedan av löst med virkad avmaskning.
Höger Vante
På sticka 1 stickas alla varv på höger vante enligt:
1 a *2 r, 2 a* 3ggr, 2 r
På sticka 2 följer du diagram 1 på vänster vante och diagram 2 på höger vante.
På sticka 3: stickas varv 1 till och med 34 enligt:
2 r *2 a, 2 r* 3ggr, 1 a
På varv 35 stickas 2 r. Sedan 8 räta med skräp-garn. Lägg tillbaka dessa på vänster sticka och sticka dem räta igen. Sticka övriga maskor 2 a, 2 r, 1 a.
När diagram 3 resp 4 är färdigstickade på sticka 2, avsluta varvet med sticka 3. Maska sedan av löst med virkad avmaskning.
Tumme: Plocka upp 8 maskor under och 7 maskor över maskorna stickade på skräpgarn. Plocka sedan upp extra maskor i sidorna på tummen så att det sammanlagt blir 20 maskor runtom. (Förslagsvis 3 maskor in mot handflatan och 2 på utsidan av tummen). Fördela maskorna på tre strumpstickor och försök följa ribbstickningen i vanten så gott det går upp i tummen (2 r, 2 a) Efter 8 varv maskar du av.
Efterbehandling: Fäst trådarna och lägg vantarna i press i en varm, blöt handduk för att få dem att tova ihop sig en liten aning.
Diagram:
Klicka på bilderna för stor och tydlig version!
Jag har skrivit om diagrammet för att innefatta båda knutarna. Första knuten är hämtad ur Elsebeth Lavolds bok "Vikingamönster i stickat" (s. 23) och jag har sedan inspirerad av tekniken hon utvecklat sammankopplat den med en mindre knut ovanför.
Förklaring av diagram:
Ökning 1: lyft maskan i varvet under från vänster sticka och sticka den rät
Ökning 2: lyft maskan i varvet under från höger sticka och sticka den rät
Minskning 1: lägg över en maska som om du stickar den rät, sticka 1 r och dra första maskan över den andra.
Minskning 2: sticka två räta tillsammans
UPPDATERING sommaren 2011:
När jag lade ut det här mönstret för nu ganska länge sedan var det tidigt i min stickkarriär och jag var mycket stolt. Min kommentar om att "kunna komma på knuten själv" var naiv, men sann på sätt och vis, då det är just sådant experimenterande jag hela tiden håller på med. Sannolikheten att den då använt samma ökningar och minskningar på exakt samma sätt som Elsebeth är dock mycket liten.
Sedan dess har jag läst på rejält om copyright, bland annat med anledning av Elsebeths inlägg i den här kommentarstråden. Jag vill därför klargöra att detta mönster (trots att jag använt Elsebeths ökningar och minskningar och motiv) EJ strider mot copyright-lagen.
Det är att jämföra med att citera en känd text - Jag har tagit en del av mönstret (en flätknut ur ett tröjmönster) ur sin kontext och använt i en annan. Jag har lagt till en egen kontext och ritat om diagrammet och kombinerat med en egen mindre knut för att komponera mina vantar. Jag har också hänvisat till varifrån citatet är taget. Som när man använder ett maskmönster ur en stickbibel, eller petar in ett "I have a dream..." i ett bröllopstal.
För att ytterligare understryka hur mönstret är helt okej tar jag inte betalt för det - Då hade jag hamnat i en gråzon där vi varit tvugna att fundera över hur långt ett citat får vara. Som det är nu tror jag snarare att Elsebeth säljer fler böcker om någon tycker om mitt mönster, medan jag inte tjänar alls i pengar på det.
Med detta sagt vill jag säga att dessa vantar på många sätt är en hyllning till Elsebeth Lavolds fantastiska användande av flätmönster och jag råder alla som gillar knuten på den här vanten att söka bland hennes mönster för vidare inspiration.
16 comments:
Härliga!
De ligger nu på min hemliga att-göra-lista.
Eva i Lund
Då skriver jag här också att de är jättefina!
Nu ser jag fram emot din v-ringade tröja...
Åhhh, så kul! Jag ska göra. Du är duktig du!
Har Elisabeth Lavold gett tillåtelse till publiceringen??
Elsebeth Lavold har INTE gett tillstånd till denna publicering. Men jag har ritat av diagrammen (ej kopierat) och ändrat lite för att de ska passa i min vante. Faktum är ju att jag skulle kunnat komponera knuten själv om jag bara gjort en liknande innan. Genom att hänvisa till att jag tagit inspirationen/ mönstret från Lavold anser jag mig ha rätt att använda den kunskap jag själv har om handarbete för att använda hennes uppfinning i mina vantar. Det är så svårt med copyright i saker som handlar om saker man faktiskt KAN lista ut själv...
men vad du är händig, bra jobbat
Underbara! Jättekul med ny designsida! Jag laddar ner mönstret direkt för att sticka åt mig själv när måstena före jul är gjorda!
Jag lät mig själv inspireras av Annie Modesitt förra året för en kofta. Jag hade inte hennes mönster, bara en bild och gjorde om den så den skulle passa mig i färg och mönster.
Precis som alla texter vi idag skriver är inspirerade av andras texter ord o tankar (ingen kan ha ett privat språk) så är väl design-utveckling och -anpassning oxå det. Hur många stickar exakt efter ett köpt mönster? Att ange vem som inspirerat en design man inte säljer utan vill inspirera andra till är ju mycket hedervärt så länge man minns det.
Underbara vantar!! Tackar dessutom för mönstret, det skall provas när tillfälle ges.
Kanonfina! Jag älskar flätor och jag älskar vikingatemat så dessa är ett "måste" att göra. Tack snälla för mönstret. Ser fram emot kommande mönster ;)
Maggan i Enköping
These are beautiful and wonderful. Please, please will you blog them in English, even if you don't post the pattern? Also, your pretty Shedir, and your cup cozies... I miss you (and you knitting!).
xoxox
Hej Visalisa.
Du har tydligen inte tänkt igenom det här med copyright.
Självklart har du rätt (och jag uppmuntrar till) att använda mönstren på ditt eget sätt, och dina fingerlösa vantar är fina. Det gäller däremot inte självklart publicering av diagram, och speciellt inte på Internet, med den tillgänglighet och spridning som det leder till.
Din kommentar om att kunna komma på det själv är bara naiv. Du har visst inte hört historien om Columbi ägg?
Columbus gick till drottningen och bad om en belöning för att ha upptäckt Amerika.
- Det är ju ingen konst, sade drottningen, bara man kommer på tanken att ge sig ut och leta. - Nej, inte svårare än att ställa ett ägg på sin spets, sade Columbus
Drottningen klurade, och bad om hjälp av sina rådgivare, men ingen kunde finna en lösning. Då tog Columbus ett ägg, tryckte dess spets försiktigt mot bordet och vips, ägget stod.
- Men det där kan ju vem som helst göra, sa drottningen.
- Ja, sa Columbus, men jag gjorde det!
Visserligen fanns kunskapen om ökningar och minskningar tillgängliga, och vikingarnas mönster har ju funnits omkring oss ännu längre, men det tog mig bortåt ett halvår av experiment för att komma fram till just denna kombination av ökningar och minskningar. Du kan läsa om detta i min bok! Och att just jag gjorde det, beror nog på min ovanliga kombination av personlighet, kunskaper och erfarenheter.
Ingen har betalat mig för den tid och kunskap som behövdes för att komma fram till den här tekniken. Jag har varken fått stipendier eller andra former av subventioner. Jag är beroende av de inkomster som mitt arbete (däribland det som ledde till vikingamönstren) kan generera.
I USA har det vuxit fram en mycket sympatisk kultur som handlar om att respektera varandras arbete. Det handlar om att be om lov till att använda andras arbete som underlag för ens eget, och att ge credit (och det har du åtminstone gjort, tack!). Jag hoppas och tror att det kan ske även här, det är absolut nödvändigt om designers, konsthantverkare, formgivare ska kunna leva av sitt arbete och fortsätta att föra ut kunskap och skönhet i världen.
Jag är i grunden generös med mina kunskaper, och sjävklart ska bilden på dina vantar ligga kvar på din blogg. Däremot måste du ta bort diagrammen från nätet. Hade jag kunnat nå dig per e-post skulle jag ha gjort det i första hand.
Vänliga hälsningar
Elsebeth Lavold
Skitsnygga vantar. Synd bara att skivbranschens facistmentalitet spridits även till stickandet... Speciellt när führern ifråga bara snackar skit och helt omotiverat släpar in gammal dammig småskoleretorik utan nån som helst relevans...
Men som sagt, snygga vantar. You go girl! :)
Hejsan! Vem som helst kan kopiera ett mönster. Vill någon behålla det själv ska det aldrig visas upp. Va nu inte småsnål, låt oss sticktokiga sticka vad vi vill, vi hittar ju mönster överallt ändå. Och du, det är ju ändrat i diagrammet.
Snygga
Måste bara göra, din tröja du gjorte i stick os är helt underbar. Min man ska nu få en sådan någon gång...
SKITSNYGGA vantar! Har letat med ljus och lykta efter ett mönster jag gillar och det här var toppen!
/Johanna
Hej!
När man flyttar maskor över varandra som i den engelska beskrivningen, drar man bara tråden bakom allt detta och fortsätter sticka när man kommer till vanliga räta/aviga maskor? Så att det på så vis bildas trådar på avigsidan, eller ska man sticka dessa maskor som man flyttar över??? I så fall hur?
Mycket tacksam för mönstret och även för svar på min fråga.
Vänliga hälsningar,
Maria
Post a Comment